De horizontale man

De invloed van vrouwelijke kwaliteiten wordt steeds groter in onze samenleving. Flexibiliteit, empathie, verbinding, creativiteit, kwetsbaarheid enzovoort. Het belang van de manlijke kwaliteiten neemt af: kracht, focus, ratio, stevigheid, controle. Daar worden mannen zenuwachtig van. Die denken dat het belang van mannen afneemt.

Dat komt door hoe we het noemen: mannelijk en vrouwelijk. Dit leidt tot het misverstand dat de man gelijk is aan mannelijk. Maar een man is veel meer dan alleen manlijk.

Ieder mens heeft een palet aan kwaliteiten tot zijn beschikking. Iedereen kan die kwaliteiten in meer of mindere mate ontwikkelen. Onze wereld is door mannen ingericht, vanuit het manlijk perspectief. Vrouwen ontwikkelen daarom al decennia met succes hun 'manlijke' kwaliteiten.

Voor mannen was er geen aanleiding hun 'vrouwelijke' kwaliteiten te ontwikkelen. Sterker nog, je vrouwelijke kant ontwikkelen klinkt voor een man helemaal niet aantrekkelijk. Maar dat is dus een misverstand. Het manlijk perspectief heeft zijn beste tijd gehad. Die zelfopgelegde beperking is in de veranderende wereld een steeds groter probleem.

Als we kwaliteiten indelen moeten we af van 'manlijk' en 'vrouwelijk'. Ik stel voor dat we het voortaan verticaal en horizontaal gebruiken. Vanaf nu noem ik empathie, flexibiliteit etc. horizontaal en focus, doelgerichtheid en betrouwbaarheid verticaal. Dan zijn we van de spraakverwarring af en hopelijk ook van de aversie van mannen.

Het ontwikkelen van je horizontale kwaliteiten klinkt voor mannen een stuk aantrekkelijker. En daarmee ben ik gelukkig weer op het horizontale vlak beland. Zet als man niet allen je verticale kwaliteit in maar ook je horizontale kwaliteiten. Dat is gegarandeerd een boost voor je seksleven.

Vorige
Vorige

Ik ben Æbele B.

Volgende
Volgende

Lang(zaam), licht en lullen