Ik ben Æbele B.

Het bericht over seksueel grensoverschrijdend gedrag bij de Voice komt hard binnen. Ik kan me niet voorstellen dat Ali en Marco B. dit hebben gedaan. Zij horen bij ons. Ze staan aan de goede kant, aan onze kant. Seksueel grensoverschrijdend gedrag is iets van foute mannen, van mannen die niet deugen. Maar zo is het dus niet.

Ik ben geschokt omdat ik het herken. Ook ik ga soms over grenzen heen. Zelfs over grenzen van mensen waar ik van houd. Grenzen die ik niet aanvoel. Grenzen die ik wel aanvoel maar negeer. In mij zit ook een dader.

Ik heb geleerd om stoer en flink te zijn. Niet huilen maar vermannen als er iets tegen zit. Daarmee heb ik ook geleerd mijn gevoel te negeren. Daarom kan ook ik over grenzen gaan.

Het doet pijn om dat onder ogen te zien. Met een hard en genadeloos oordeel over de daders schaar ik mij aan de kant van the good guys. Ik ben goed, zij zijn de rotte appels. We doen het allemaal en daarmee houden wij het probleem in stand.

Als we het probleem bij de wortel willen aanpakken, moeten we de dader in onszelf aankijken. We moeten weer contact maken met ons gevoel, met onze Inner Voice. We moeten de dader in onszelf leren kennen, zodat we grenzen wél herkennen en respecteren. Als we dat voorleven aan onze zonen, hoeven onze dochters niet meer bang te zijn. Daarom coach ik mannen.

Vorige
Vorige

Niet normaal

Volgende
Volgende

De horizontale man