Filosoferen over seks

Laatst vroeg iemand wat mijn favoriete boek is. Zonder na te denken riep ik 'Nietzsches Tranen' van Irvin Yalom. Het boek kwam 15 jaar geleden op mijn pad en ik was meteen verkocht. Het bleek later een voorbode van grote veranderingen in mijn leven. Alleen wist ik dat toen nog niet.

Het boek gaat over een bijzondere vriendschap tussen filosoof Nietzsche en psychoanalyticus Breuer. En er is een 'femme fatale' in het spel. Zowel Nietzsche als Breuer worstelen met hun eigen seksualiteit. Door een list van de vrouw worden Nietzsche en Breuer elkaars behandelaar, zonder het zelf in de gaten te hebben. We volgen de gesprekken van beide heren afgewisseld door de geschiedenis van de drie hoofdpersonen. Op enig moment ontstaat er een soort ménage á trois met BDSM-achtige kenmerken.

Toen ik het boek voor het eerst las, was mijn eigen seksualiteit eigenlijk nog onontgonnen terrein. Nu weet ik dat seks een van de belangrijkste dingen in mijn leven is. Seks is mijn levensenergie. Seks is iets waar je diep ongelukkig van kan worden, maar het is ook een bron van extase. Dat geldt in ieder geval voor mij. En ook voor de intellectuelen Breuer en Nietzsche. En ik denk eerlijk gezegd ook voor jou. Of niet soms?

Vorige
Vorige

Naakt met kleren aan

Volgende
Volgende

Voetbal en seks