Voetbal en seks

Deze vakantie is het er eindelijk van gekomen om het boek van Jan Geurtz te lezen: Verslaafd aan Liefde. Ik vind het een geweldig boek, echt een verademing. Hij legt in klare taal uit waar het volgens hem om draait in het leven. We willen allemaal duurzaam gelukkig zijn. Volgens Jan is de truck daarbij dat je voor duurzaam geluk niet afhankelijk bent van anderen of omstandigheden. Duurzaam geluk zit in jezelf. Om dat te vinden moet je volgens Jan de volledige verantwoordelijkheid nemen voor al je gevoelens en verlangens. Dat klinkt heel eenvoudig maar dat is het niet.

Stel je voor dat iemand tegen je zegt dat je niet kunt voetballen. Dat heb ik vroeger vaak gehoord (en eerlijk gezegd daar was weinig aan gelogen). Ik vond dat natuurlijk niet leuk. Ik hoorde niet bij de jongens die wél konden voetballen. Ik voelde me mislukt. Mijn eerste reactie was, dat ik de ander stom vond, dat er iets mis was met de bal of dat het aan de tegenstander lag. Kortom ik wilde zo snel mogelijk weg van het nare gevoel. Ik legde de oorzaak daarvan buiten mezelf om me niet mislukt te voelen. Inmiddels heb ik er vrede mee dat ik nog nooit een goal heb gemaakt en dat dat waarschijnlijk ook nooit gaat gebeuren. Dat is groei en volgens Jan zelfs spirituele groei.

Degene die mijn stukjes vaker lezen vragen zich misschien af: ”Waar blijft de seks?”. Ik schrijf namelijk altijd over seks en nooit over voetbal. Dat zal ik uitleggen. Het nemen van verantwoordelijkheid voor ál je gevoelens en verlangens moet je leren. Volgens Jan hebben we allemaal als kind geleerd om juist het tegenovergestelde te doen. Dus eigenlijk moeten we dat áfleren. En dat kun je doen door te oefenen. Om te oefenen heb je oefen materiaal nodig. Dus er moeten vervelende gevoelens getriggerd worden. Je begint eenvoudig. Met opmerkingen over mijn voetbalkwaliteiten wordt er inmiddels niks meer getriggerd. Ik ben dus klaar voor the next level. Dat kan van alles zijn, maar uiteindelijk blijkt het voor mij te gaan over seksualiteit en relaties. En dat is natuurlijk geen toeval, beiden zijn erg belangrijk voor me.

Als ik zin heb om te vrijen en mijn partner zegt dat ze geen zin heeft, roept dat gevoelens van afwijzing op. Als ik mijn vrouw enthousiast vertel over een aantrekkelijke vrouw die ik ben tegen gekomen, dan zou dat zo maar gevoelens van jaloezie bij haar op kunnen roepen. De oefening is dan om niet de aanleiding van die gevoelens te bestrijden (zeggen dat je hoofdpijn hebt of stiekem naar andere vrouwen kijken). Je moet de nare gevoelens ondergaan en onderzoeken. En daarover praten. Als je dat doet, groei je. Ik had al ervaren dat er geen ramp gebeurt en dat nare gevoelens vanzelf weer verdwijnen. Ik voel me daardoor vrijer en gelukkiger. Door het boek van Jan Geurtz snap ik eindelijk dat seks en voetbal allebei belangrijk zijn.

Vorige
Vorige

Filosoferen over seks

Volgende
Volgende

Jonge volbloed hengst