Niet normaal

Het CBS heeft in 2021 voor het eerst onderzocht hoeveel jonge vrouwen er lastig gevallen worden op straat. Dat zijn er twee op de drie! De timing voor de bekendmaking is goed gekozen. Een week nadat Nederland door elkaar geschud werd door de misstanden bij The Voice. Het CBS maakt daarmee, misschien ongewild, duidelijk dat je het één niet los kunt zien van het ander.

Fluiten of naroepen zou je kunnen afdoen als flirten. Met flirten laat je merken dat je iemand leuk vind. Je hoopt dat hij of zij jou ook leuk vind. De meeste vrouwen vinden dat dus niet. Het begint bij een onschuldig geintje met vrienden in de kroeg. In de verkeerde context kan het uitmonden in aanranding.

Ik ben vader van een dochter van achttien. Ze wordt wel eens lastig gevallen. Ze voelt zich vaak niet veilig op straat. Ik vind dat dat niet kan. Tegelijk denk ik ook: 'Tja, zo is dat nou eenmaal. Bijt van je af en zorg dat je je telefoon bij de hand hebt'. Door dat te denken accepteer ik het gedrag van die mannen en dat mijn dochter zich niet veilig voelt. Dat moet veranderen.

Vroeger rookte mijn meester in de klas terwijl hij les gaf. Het werd geaccepteerd. Later werd het verboden. Nu is het ondenkbaar. Niet omdat het verboden is, maar omdat iedereen, inclusief de meester zelf, vindt dat het niet kan. Ik stop direct met accepteren. Jij ook?

Vorige
Vorige

De Godin en het jongetje

Volgende
Volgende

Ik ben Æbele B.